Meteen naar de inhoud

Welke soorten warmtepompen zijn er?

  Soorten warmtepompen

  Een warmtepomp is een apparaat dat een woning of bedrijfspand op een duurzame manier kan verwarmen of verkoelen. Warmtepompen zijn grofweg onder te verdelen in twee verschillende soorten: een hybride warmtepomp en een volledig elektrische warmtepomp. De hybride warmtepomp combineert het systeem van een warmtepomp met dat van een traditionele cv-ketel en de volledig elektrische warmtepomp leunt op één krachtbron, namelijk elektriciteit. Zowel de hybride als de volledig elektrische warmtepomp komen in verschillende varianten.

  Hybride warmtepomp

  De hybride warmtepomp is een goede eerste stap in het verduurzamen van je woning als deze nog een goede cv-ketel heeft. Doordat een hybride warmtepomp samenwerkt met de bestaande cv-ketel, neemt deze grotendeels de verwarmingstaak van je huis op zich. De cv-ketel hoeft dan alleen nog bij te springen tijdens extreem koude dagen of wanneer er een snelle opwarming van de woning nodig is. Bovendien levert de cv-ketel nog steeds warm water voor badkamers en keukens. Dit is handig als jouw woning bijvoorbeeld nog niet goed is geïsoleerd, omdat de cv-ketel dan nog steeds ondersteuning biedt. Dus als jouw cv-ketel nog goed is óf als je om praktische of financiële redenen liever in stappen wilt verduurzamen, dan is een hybride warmtepomp een mooie eerste stap. Bovendien kun je de cv-ketel na een simpele uitbreiding laten verwijderen en werkt de warmtepomp volledig elektrisch.

  Volledig elektrische warmtepomp

  De volledig elektrische warmtepomp is een type warmtepomp dat uitsluitend elektriciteit gebruikt en daarmee de verwarming van je woning én het warme water voor in de keuken en badkamer verzorgt. Daarom wordt dit type warmtepomp ook wel een combi-warmtepomp genoemd. Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je geen cv-ketel meer nodig en kun je dus volledig van het aardgas af. Je woning dient wel te beschikken over redelijk tot goede isolatie, want zonder goede isolatie wordt de woning niet warm of comfortabel genoeg. Je hebt daarom minstens een geïsoleerde spouwmuur nodig, HR++ glas én dak- en vloerisolatie met een Rc-waarde van 2,5 of meer. Kortom, een volledig elektrische warmtepomp is alleen geschikt voor huizen met redelijke tot goede isolatie.

  Warmtepompboiler

  De warmtepompboiler is een van de varianten van een elektrische warmtepomp. Dit is een speciaal type boiler dat warm water produceert door gebruik te maken van warmte uit de omgevingslucht. De warme lucht wordt namelijk gebruikt om het water te verwarmen. Hierdoor is een warmtepompboiler een stuk energiezuiniger dan traditionele boilers, omdat het grootste deel van de benodigde energie afkomstig is van de lucht. Dit maakt het een milieuvriendelijke optie voor het verwarmen van water in woningen en bedrijfspanden. Echter, een warmtepompboiler is wel minder efficiënt dan een volledig elektrische warmtepomp, omdat het alleen water verwarmt en geen ruimtes.

  Via onze offertevergelijker kun je gratis en vrijblijvend offertes opvragen voor alle soorten warmtepompen inclusief installatie bij elk gerenommeerd installatiebedrijf uit de regio.